Vyzkoušeli jsme za vás
Víme, jak složité je "poprat" se s bezlepkovým stravováním.
Proto vám chceme tento "boj" usnadnit a předat svoje zkušenosti.
Rádi zveřejníme i ty Vaše.
Dejte nám o vyzkoušených restauracích vědět.
Vyzkoušeli jsme za vás
Víme, jak složité je "poprat" se s bezlepkovým stravováním.
Proto vám chceme tento "boj" usnadnit a předat svoje zkušenosti.
Rádi zveřejníme i ty Vaše.
Dejte nám o vyzkoušených restauracích vědět.
RESTAURACE / KAVÁRNY
Nově zavážení bezlepkového pečivo z bezlepkové pekárny Doktor Pekař v obchodě Ekokoloniál, Pardubice.
Každou středu. Pečivo k dostání již od ráno od 7:30 hodin.
https://www.facebook.com/Ekokolonial_Pardubice-239892820211281/
Víme o dalším podniku v Pardubicích, kde můžete nalézt i bezlepková jídla.
Vyzkoušejte Café Robinson v Polabinách, Pardubice.
Víte, že Kunětická zmrzka nyní nabízí bezlepkové kornoutky?
A navíc i většina zmrzlin je bezlepkových.
Novinka pro všechny z Pardubic a okolí.
V Lázních Bohdaneč jsou nyní k sehnání tyto bezlepkové lázeňské oplatky.
Obchod se nachází v ulici Pernštýnská, směrem od Pardubic je po pravé straně, kousek od kruhového objezdu na Masarykově náměstí.
Cena 45 Kč. Kromě bzl oplatek, mají i výborné kokosky. Pro členy Celiaklubu Východní Čechy nabízíme hromadné objednávky s možností vyzvednutí v centru Pardubic.
V centru Pardubic na Třídě Míru POHANKA - jídelna pro zdraví připravuje od pondělí do pátku bezlepkové pokrmy.
Dále nabízejí bezlepkové zákusky a jiné zdravé dobroty.
Pro bezlepkový oběd je jasná volba tato jídelna.
Jídlo zabalí i s sebou.
Pro více informací i celiakii a bezlekovém stravování můžete naleznout také na webových stránkách:
https://www.celiak.cz
https://www.celiac.cz
Víte o tom, že i pardubický McDonald's nabízí jeden BZLP hamburger?
Již jsme otestovali a moc jsme si pochutnali.
Pokud patříte mezi milovníky burgrů a hranolek, určitě vyzkoušejte.
Až někdy dostanete chuť na čerstvou křupavou bagetu, zamiřte rovnou
do některé z poboček Bageterie Boulevard.
Tento oblíbený řetězec restaurací s rychlým občerstvením zařadil bezlepkové bagety
do svého nabízeného portfolia.
Vyzkoušet v bezlepkovém podání je možné téměř všechny typy baget a litovat rozhodně nebudete.
Jsou totiž skvělé!
Až vás bude honit mlsná, určitě vyzkoušejte Nemošickou hospodu!
Mají vynikající přirozeně bezlepkovou svíčkovou či pečenou kachnu se zelím zahuštěným jablkem
- a jako přílohu na požádání nechybí houskový knedlík bez lepku!
Mňam!
VYZKOUŠENÉ A OVĚŘENÉ RECEPTY
BEZLEPKOVÉ ROHLÍKY
zdroj: Lenka Jurečková
Suroviny:
200ml vody (na namočení psyllia)
lžíce psyllia + já dala ještě lžičku mletých chia semínek
50ml vody (na kvásek z droždí)
12g čerstvého droždí
lžičku cukru
200g Schar mix B (Nutrifree per pane)
lžička soli
lžíce oleje
Postup:
Namočíme psyllium do 200 ml vody alespoň na 15 min. Pokud je čas nechat klidně přes noc nebo pár hodin.
Z droždí cukru a 50 ml vlažné vody necháme vzejít kvásek. Vše smícháme s ostatníma surovinama, olej jako poslední.
V zakryté misce (nejlíp igelitkou, poklopem, víkem) těsto kyne cca 30 min, dáme si ho na stůl a popřekládáme jako chleba, rozdělíme na 6 bochánků cca po 90 g, z každého uděláme trojúhelník (takový tupý), smotáme od širšího konce ke špičce, necháme 20 min dokynout na pečícím papíru na plechu (zakrytém igelitem ať neoschnou).
Mezitím rozpálíme troubu na max (u mě 230°C), dolů dáme ještě jeden starý plech na vodu. Vložíme rohlíky, dolů nalijeme vroucí vodu, stříkneme rohlíky z rozprašovače a pečeme cca 5 min.
Po 5 minutách je třeba vyndat spodní plech, ještě jednou postříkat rohlíčky a dopéct na 200°C cca 20-30 min - je třeba si to pohlídat. Těsto překládáme jako chleba, aby byly rohlíky ve výsledku na povrchu hladké a pěkné, bublinky v těstě se natáhnou a překládáním se to jakoby trochu zahustí (překládat s citem a podsypávat jen co je nutné).
Aby se rohlíky nelepily na stůl při vyvalování tak si je !lehce! podsypeme moukou a pokud při motání nedrží, můžeme je lehce před stočením stříknout z rozprašovače.
Kynutí je třeba ohlídat, v těstě je relativně dost droždí na tu trošku mouky, mě to takhle kynulo v celkem studené kuchyni - v teple je třeba upravit čas kynutí, pokud rohlíčky nabývají a mají relativně pevný povrch - jsou dobré, když už jsou na dotek hodně měkké a pod prstem bubliny praskají už jsou moc (nejlépe potom znova trošku popřekládat, umotat, a nechat vykynout jinak v troubě klesnou).
BEZLEPKOVÝ CHLÉB S PSYLLIEM
zdroj: Lenka Jurečková (Školová)
Suroviny:
1-2 lžíce psyllia
400 ml vody na namočení psyllia
100-150 ml vody
50 g pohankové mouky (čirokové, teffové)
450 g mouky Schär Mix B
15 g čerstvého droždí
1 lžíce cukru do kvásku
12 g soli
1 lžička drceného kmínu
1 lžíce oleje
Postup:
Příprava těsta
Nejprve si pár hodin nebo den dopředu namočíme psyllium do vody. Občas promícháme. Pokud budeme nechávat do druhého dne, dáme ho do lednice v zakryté nádobě. Uděláme kvásek ze zbylého množství vlažné vody, kvasnic a cukru. Kvasnice dobře rozdrobíme a promícháme, aby se nám udělala „čepice“ (to trvá tak 10 min.). Dáme všechny ingredience do misky a těsto uhněteme nejlépe v robotu. Aby se nelepilo ke stěnám misky. Překryjeme igelitem nebo poklopem do mikrovlnky, ale nesmí se dotýkat těsta. Necháme v teple 4o minut kynout.
Práce s těstem a pečení
Po vykynutí vyklopíme těsto na pomoučený vál. Je potřeba těsto důkladně „popřekládat“. Od kraje ke středu překládáme, pootočíme o 90° a opět od kraje ke středu. Opakujeme několikrát. Poté chléb pěkně zakulatíme, vložíme do vysypané ošatky (nebo ji vyložíme pečícím papírem) a necháme kynout cca 40 minut pod folií či poklopem. V ošatce dostane chléb pěkný tvar a „vzorek“, ale je možné ho nechat kynout i v misce, cedníku atp.
Mezitím si rozpálíme troubu na 230°C. Na dno trouby dáme plech s cca 2 dcl horké vody. Vykynutý chléb vyklopíme z ošatky na plech vyložený pečícím papírem. Postříkáme ho trochu vodou (nejlépe rozprašovačem) a pečeme 10 minut. Potom vyndáme chléb i plech s vodou a vyvětráme páru. Stáhneme teplotu na 200°C, chléb znovu postříkáme vodou a pečeme cca 30-40 minut. Že je dobře upečený poznáme, když při poklepání zespoda bude „zvonit“, bude dutý. Chléb necháme úplně vychladnout na mřížce, aby se nezapařil. Krájíme, až bude opravdu studený.
JOGURTOVÁ BUCHTA
1 kelímek jogurtu 500 g
1 kelímek moutky (Self rising flour, případně Jizerka)
1 prášek do pečiva
1/2 - 1/4 kelímku třtinového cukru
3 vejce
skořice
ovoce
(při použití Self rising flour = samokypřící - bez prášku do pečiva)
Drobenka:
máslo
cukr
rýžová mouka
VELIKONOČNÍ MUFFINY (8 kusů silikonových formiček)
autor: Radka Malá
Suroviny:
150 g mouky (já použila cca 100 g Doves Farm a 50 g čirokové)
50 g cukru
1 lžička prášku do pečiva
100 ml mléka
50 ml oleje
vajíčko
vanilkový pudink na náplň (nebo vyšlehaný žloutek s 50 g
moučkového cukru)
Postup:
1. Vejce vyšleháme s cukrem.
2. Přidáme olej a mléko, mouku a prášek do pečiva.
3. Nalijeme do formiček a pečeme 20 – 25 minut při 180 °C
4. Po upečení vyndáme z formiček, seřízneme vršek a vydlabeme dírku. Okraje posypeme moučkovým cukrem a vzniklou dírku plníme vanilkovým pudinkem či vyšlehanou směsí žloutek + cukr. (Zdobíme dle libosti a chuti. Toto je velikonoční námět, který má připomínat vajíčko.)
VELIKONOČNÍ BERÁNEK
autor: Radka Malá
Suroviny:
220 g mouky (Doves Farm, Jizerka)
4 vejce
90 g cukru
110 ml oleje
kůra z limetky a šťáva z půlky (citron)
1 prášek do pečiva
1 vanilkový cukr
špetka soli
5 – 10 lžic vody
Postup:
1. Vyšleháme bílky.
2. Utřeme žloutky s cukrem a solí.
3. Vyšlehané žloutky smícháme s moukou, práškem do pečiva, vanilkovým cukrem, solí, olejem, kůrou a šťávou z limetky, přidáme 5 – 10 lžic vody (těsto je třené, takže tekutější).
4. Přimícháme sníh z vyšlehaných bílků.
5. Nalijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme dle volby formy (keramická se dává do studené trouby a peče se při 170 °C cca 60 minut).
SÁDELNÍČKY
autor: Radka Malá
Suroviny:
105 g sádla
105 g cukru moučky
2 lžíce kakaa
170 g rýžové mouky Extrudo
Postup:
Vše smíchat dohromady a dát zchladnout.
Tvoříme kuličky, do kterých vymáčkneme důlek. Dle své chuti přidáme marmeládu, marmeládu s ořechem/mandlí nebo po vychladnutí vyplníme čokoládou atd.
Pečeme 10 minut při 170 °C.
CRINKLES
autor: Radka Malá
Suroviny:
200 g Jizerky
2 lžíce rýžové mouky
1 lžička prášku do pečiva
špetka soli
225 g hořké čokolády
60 g másla
2 vejce
100 g cukru krupice
můžeme přidat vanilkový cukr
cukr krupice a cukr moučka na obalení
Postup:
Vyšleháme vajíčka s cukrem, rozehřejeme nalámanou čokoládu s máslem nad vodní lázní a přidáme ostatní ingredience. Vše dáme ztuhnout do ledničky.
Tvoříme kuličky o velikosti menšího vlašského ořechu. Každou kuličku nejdříve obalíme v cukru krupice a následně v cukru moučka tak, aby nebylo vidět těsto.
Kuličky klademe na plech asi 5 cm od sebe.
Pečeme 8 – 10 minut při 170 °C.
RAZÍTKOVÉ PERNÍKOVÉ SUŠENKY (SPEKULATIOUS)
autor: Radka Malá
Suroviny:
250 g rýžové mouky Extrudo
Lžička sody
100 g Hery
90 g cukru moučky
1 vejce
1 polévková lžíce perníkového koření
1⁄2 čajové lžičky skořice
Postup:
Toto je množství cca na 2 standardní velké plechy.
Vše smíchat dohromady a dáme zchladnout.
Těsto vyválíme a vykrajujeme. Pokud máme razítka, můžeme použít razítka.
Pečeme 10 – 12 minut při 180 °C.
LNĚNÉ BAGETKY
Suroviny:
170 g lněného semínka (namleté)
36 g psyllia
6 vajec
260 g smetanového jogurtu
1 lžička soli
1 prášek do pečiva
Postup:
Lněné semínko umlít na elektrickém kávomlýnku. V míse smíchat vajíčka, jogurt a psyllium, aby začalo pracovat. Přidat sůl, prášek do pečiva a namleté lněné semínko. Vše důkladně promíchat a těsto nechat ještě chvíli odstát.
Z menších porcí těsta vytvořit bulky či housky. Je možné dát do formy na chléb a upéct bochník. S těstem se pracuje dobře, když si navlhčíte ruce.
Péct na cca 180 - 200 °C cca 20 - 30 minut.